ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Άγιον Όρος-Πύργος-Μονή Ζυγού

Η Ουρανούπολη είναι ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί το Αγιο Ορος.  Το ονομά της οφείλεται από την πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, ο γιος του Αντιπάτρου και αδελφός του Κασσάνδρου. Η πόλη αυτή κτίστηκε πάνω στα ερείπια της Σάνης, αποικίας των Ανδρείων, την οποία κατέστρεψε εκ θεμελίων ο Φίλιππος ο Β΄. Σωζόμενα νομίσματά της φέρουν την επιγραφή «ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ» και άλλα «ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ» και παράσταση της Ουρανίας Αφροδίτης, καθισμένης σε σφαίρα από τη μια όψη και από την άλλη τον ήλιο ακτινοστεφή με οκτώ ακτίνες.
Το καλοκαίρι η Ουρανούπολη και τα δεκάδες καταλύματα της γεμίζουν από επισκέπτες, όπως και οι γύρω παραλίες.
Η Ουρανούπολη απέχει από τα Νέα Ρόδα περίπου 10 χιλιόμετρα και ο χρόνος ως εκεί με το αυτοκίνητο είναι περίπου 15 λεπτά, σε μια υπέροχη διαδρομή δίπλα από τη θάλασσα.

Μονή Ζυγού

Η μονή Ζυγού είναι ένα παλιό αγιορείτικο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Βρίσκεται περίπου 2 χλμ. ανατολικά της Ουρανούπολης, ακριβώς έξω από τα όρια του Αγίου Ορους, σε μια θέση γνωστή και ως Φραγκόκαστρο (μόλις 40 μέτρα έξω από τη σημερινή οριογραμμή του Αγίου Όρους).

Άγιον Όρος

Το Άγιον Όρος, αποτελεί από τον 9ο αιώνα περίπου το κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού, και συγκαταλέγεται στα κορυφαία μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταλαμβάνει τη βορειότερη προβολή της χερσονήσου της Χαλκιδικής, με μήκος 45 χλμ. και πλάτος 5-10 χλμ., και παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη κορυφή (2.033 μ.) του όρους Άθως που δεσπόζει στην άκρη της χερσονήσου.