ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Στην πατρίδα του Αριστοτέλη

Τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα. Τα Στάγειρα είναι η γενέτειρα του μεγίστου φιλοσόφου της αρχαιότητας, του Αριστοτέλη, που γεννήθηκε εκεί το το 384 π.Χ. ο οποίος στη συνέχεια υπήρξε και ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στον Ολυνθιακό πόλεμο το 349 π.Χ., ο Φίλιππος ο Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ισοπέδωσε την πόλη αλλά την ανοικοδόμησε ξανά προς τιμήν του Αριστοτέλη.
Οταν ο Αριστοτέλης απεβίωσε το 322 π.Χ. στη Χαλκίδα, το σώμα του μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του, τα Στάγειρα, όπου θάφτηκε με εξαιρετικές τιμές. Ανακηρύχθηκε «οικιστής» της πόλης και έκτισαν βωμό πάνω στον τάφο του. Μάλιστα, καθιέρωσαν γιορτή στη μνήμη του, τα «Αριστοτέλεια».
Ο αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης που πραγματοποίησε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στην αγορά των Σταγείρων βρίσκεται το ταφικό μνημείο του φιλοσόφου.
Τα αρχαία Στάγειρα απέχουν από τα Νέα Ρόδα περίπου 37 χιλιόμετρα και ο χρόνος ως εκεί με το αυτοκίνητο είναι περίπου 40 λεπτά, σε μια υπέροχη διαδρομή με θέα τη θάλασσα και το Στρατονικόν όρος.